Permalänk

Klump i magen

Ibland då jag läser och hör vad mina medmänniskor skriver och säger om hur de känner för sina medmänniskor får jag en ”klump i magen”. Vart är vi på väg? De flesta av oss har det relativt hyggligt. Visst finns det perioder i de flestas liv som kan vara mycket jobbiga. För några kan det vara knepigt mest hela tiden. Sjukdom, arbetslöshet, beroende av droger, problem med relationer etc. är naturligtvis ingenting som någon av oss vill drabbas av. Är det nödvändigt att ”det är någon annans fel” att vi har det som vi har det, eller kan det bero på andra omständigheter? Hur som helst kan jag själv känna samma sak ibland. Vi är ”bara människor”. Om det går på tok med något, är det lätt att försöka hitta orsaken utanför sig själv. Gissar att det ingår till viss del i vår natur som människa. Att då ”ta ett glas kallvatten” och fundera på hur vi kan förändra sakernas tillstånd till något bättre utan att det behöver drabba någon annan är en metod jag brukar försöka använda. Ibland går det inte, och då ligger svårigheten i att acceptera att ”det är som det är”. Försöker inte vara någon ”bror duktig” eller på något annat sätt framstå som bättre än någon annan, men jag försöker leva så att jag vågar se mig i spegeln varje kväll utan att få alltför dåligt samvete. Har insett sedan länge att jag bara lever en gång. Försöker så gott det går att leva utan att såra andra eller mig själv för den delen. ”Kliver” inte på någon annan och accepterar inte att bliv ”kliven på” själv heller. Ibland misslyckas jag med min målsättning. Händer att undertecknad måste be om ursäkt. Försöker då att inte upprepa de fel jag begått. Ibland går det inte, men det är inte helt enkelt att inte göra fel ibland.
Hur som helst ha en intressant lördag. Själv ska jag montera lister i ett rum idag. Rummet har många vinklar och vrår, men det ska nog ordna sig. Har bjudit in en kompis som konsult. Ikväll blir det julgransplundring. Vi är ett antal familjer som vid det här laget träffats och plundrat granen i 25 år. En mycket trevlig tradition som jag hoppas att vi kan fortsätta med i 25 år till.

Med vänlig Hälsning
Jan-Olov Häggström


Permalänk

Objektiva fakta

Utan att på något sätt värdera så kan jag konstatera att Staten Sverige måste låna pengar varje dag för att få debet och kredit att gå ihop.
Landstinget Västernorrland uppvisade ett negativt ekonomiskt resultat föregående år och detta år verkar det bli likadant.
Örnsköldsviks kommun har lån på 3,5 miljarder och tillgångar på 5,9 miljarder, vilket placerar oss ungefär i mitten av kommunerna i Sverige när det gäller hur mycket skuld en kommun har.
Örnsköldsviks kommun har uppvisat positiva ekonomiska resultat de senaste åren och detta år ser det ut att bli likadant. Föregående år hade kommunen ett överskott i finanserna med 75 miljoner. Detta år pekar prognosen på ett överskott på 48 miljoner.
Varför skriver jag det här? Det är inte tänkt som ett försvar utan som en förklaring och som ett exempel på att det är skillnad på retorik och politik. Det kan vara bra att ha tillgång till objektiva fakta som är mycket enkla att kontrollera!

Med vänliga hälsningar
Jan-Olov


Permalänk

”Brått” och straff?

Sitter och funderar på tågförseningar och väntetider för att få sjukvård. Har dessa någonting gemensamt? När det gäller väntetider för att få sjukvård så har en åtgärd för att råda bot på dessa varit att premiera de landsting som har haft tillräckligt med resurser för att ha korta väntetider. D.v.s. ”mer ska ha mer” eller ”åt den som har skall varda givet”. Möjligen är jag lite orättvis och det är möjligt att det i vissa sammanhang går att använda den modell kallad ”kömiljarden” som statsmakterna använt för att premiera de landsting som inte haft så långa väntetider, men det verkar som att sjukvård inte är ett område där ”kömiljarden” passar speciellt bra. Kanske bilprovning eller annat skulle passat bättre för denna modell?
När det gäller tågförseningar, som naturligtvis har sin upprinnelse i ex. nedrivna kontaktledningar, så ska dessa kunna undvikas om de som levererar tågtransporter tvingas betala ett högt ”skadestånd” till resenärerna vid försenade tåg. I mitt huvud ser jag att det är samma synsätt som leder till märkliga resultat. Områden med för lite resurser eller möjligen för höga krav på marginaler ska ”straffas”.
Tar ett exempel till. Jag kan inte gå på lina på hög höjd. Jag får svindel. En akilleshäl hos mig. Det torde inte hjälpa med hot om ”skadestånd” eller ”mutor” i form av en större summa pengar för att ge mig den kompetens som behövs för att kunna gå på lina på hög höjd. Möjligen skulle jag kunna lära mig denna ”ädla konst” om jag fick en längre tids terapi för mina problem med höjder samt balansträning. Det är så det fungerar. Frågor på det? ;-)
Ha en skön lördag. Själv ska jag till Nätra marknad idag.

Med vänlig hälsning

Jan-Olov Häggström


Permalänk

Att bli ihågkommen och/eller igenkänd som en ”skitstövel”.

Det spelar ingen roll om man är 7, 17, 27 eller 70 år. Det har sagts många gången förr men tål att upprepas om och om igen. ”Behandla andra som du vill bli behandlad själv”. Läs mer


Permalänk

Trygghet, solidaritet och jämlikhet!

Jag tror inte på ”billigare sprit och bredare trottoarer”.
Jag tror på ett solidariskt och generellt välfärdssamhälle där jämlikhet är en självklarhet! Läs mer


Permalänk

Snacka om lång startsträcka! 8 år!

OECD har konstaterat i en rapport om skolan, att denna går att förändra på några få år. Läs mer


Permalänk

Vår miljö eller nästkommande generationers miljö?

Det går bra att undvika att göra fel genom att inte göra något. Läs mer


Permalänk

Våld

Samhällsförändringar skall ske med demokratiska metoder Läs mer


Permalänk

En del politiker är svåra att förstå sig på.

En del politiker är svåra att begripa sig på och en del är helt omöjliga att begripa sig på Läs mer


Permalänk

”Är man sjuk ska man ha sjukpenning inte försörjningsstöd”

”Är man sjuk ska man ha sjukpenning inte försörjningsstöd” Läs mer