Permalänk

Happy Thanksgiving

Thanksgiving, som är idag Torsdag, är en väldigt Amerikansk högtidsdag. Det är dagen då man skall säga varför man är tacksam för det liv man har, för sin familj och vänner, för allt bra som hänt under året. Man skall äta kalkon med alla ”trimmings” dvs. alla tillbehör, som potatismos med vitlökssmak, gryta med gröna bönor, tranbärsås, pumpapaj, sötpotatis med marshmallows, eller vad man nu serverar till – för att inte glömma ”stuffing” som är som en sorts hopkok av bröd och grönsaker som helst skall tillagas inuti kalkonen när man rostar den. (Jag har alltid tyckt att det är lustigt att det är nästan samma mat som äts på jul, men ändå har det en speciell känsla när det är Thanksgiving.) Sen skall man äta så mycket som möjligt innan man sätter sig i soffan för att titta på Amerikansk fotboll, eller möjligtvis på Macy’s Thanksgiving Parade i New York, för att sedan så småningom börja fundera på att äta upp matresterna – helst som kalkonmackor nästa dag.

Även om Thanksgiving länge har varit en viktig familjedag och helgdag, så känns det mer och mer som om det mest är en liten förberedelse för det som är verkliga anledningen för att man firar den här veckan – Black Friday. Svarta Fredagen är största shoppingdagen på hela året, den dag då affärerna traditionellt säljer så mycket att dom hamnar ”in the black” – dvs. att deras redovisningsböcker för året går över i plus. Det har länge varit tradition att den dagen har affärerna stora rabatter på dyra saker som platt-TV eller datorer, men även på kläder, möbler, samt på leksaker förstås. Det här är dagen då man verkligen kan påbörja julshoppingen med extra bra priser.

Problemet är förstås att dom allra bästa rabatterna på dyra saker betyder begränsade kvantiteter, så om man vill ta tillvara på dom rabatter som marknadsförs så måste man helst vara där så tidigt som möjligt. Så eftersom folk var ute i så god tid så började affärerna öppna tidigare. Först öppnade dom klockan 6, sedan klockan 4, sedan började några affärer med midnattsöppet. I år kommer Toys R Us (största leksaksaffären) att sparka igång sin Black Friday försäljning redan klockan 21 på torsdag kväll, följt av Wal-Mart klockan 22. Sedan vid tolvslaget så öppnar Target, Best Buy, Macys och Kohls – några av dom största kedjorna – sina dörrar. Det går konstant reklam på TV om dessa öppettider, samt om alla rabatter – fantastiskt låga priser som bara några lyckliga få kommer att kunna få.

Occupy rörelsen försöker övertyga folk att bojkotta de stora detaljhandelskedjorna på Black Friday för att skicka ett ekonomiskt budskap till storföretagen och bankerna att dom borde bry sig mer om konsumenterna än om vinster. Men det tror jag inte kommer att hjälpa mycket. Ungefär 152 miljoner människor tror dom kommer att fara ut för att shoppa i helgen, med några som redan campar utanför affärerna. Jag kommer inte att räknas bland dom – det är alldeles för mycket kaos och långa köer. Jag har haft en lugn Thanksgiving utan kalkon, så det får bli en lugn hemmahelg också. Bättre att vänta lite så att man inte behöver kämpa mot all trafik överallt utanför affärerna. Kanske bättra att leta efter rabatter på nätet på ”Cyber Monday” istället.

Edit: Bilder och video från Black Friday, 2011, till exempel den här videon…

Om Lotta

Jag är en fd Husumbo som numera bor och jobbar i Arlington, Virginia.

Ett svar till Happy Thanksgiving

  1. Micke säger:

    Den där videon påminner lite om när Oskargallerian öppnade i Övik för några år sedan. Dock med skillnaden att det inte var ett årligen återkommande fenomen… ;-)